Як впоратись з осінньою хандрою 

 7 порад як не дати хандрі поглинути себе  

Безсоння вночі і сонливість вдень, поганий настрій, швидка стомлюваність, втома, апатія, часті нервові зриви, незрозуміло з якої причини підвищився апетит - все це може бути симптомами початку сезонної депресії, яка може затягнутися на кілька місяців. Якщо ви помітили зміни у своєму настрої, можливо, ви маєте справу з осінньою хандрою.  

 Часто осінню нудьгу називають депресією, але звісно ж це перебільшення. Аби лікувати депресію, потрібно звертатись до спеціаліста, а от з осінньою хандрою кожному під силу впоратись самостійно.  

 Восени хандрити - нормально. Природа готується до зимової «сплячки», і ми знижуємо темп. Так що, кращий спосіб не допустити серйозної нудьги - зрозуміти, що восени потроху нудьгують всі.  

 1. Більше світла. Одна з основних причин осіннього поганого настрою - нестача яскравих фарб в природі, а також сонця і світла. Найбільш доступна і проста альтернатива - денні прогулянки (особливо якщо на вулиці світить сонце). А ось від нічних переглядів телевізора або сидіння за комп'ютером в напівтемній кімнаті бажаючим зберегти бадьорість і гарний настрій слід відмовитися: постійне тьмяне освітлення, особливо в позаурочний нічний час, викликає десинхронізацію життєвих ритмів, а також стимулює посилене вироблення білка TNF, що викликає депресивний стан.

На робочому місці додайте яскравих барв - кольоровий секретер, наприклад, або стікери для записів, а ще листівки.

 2. Заповніть вільний час. Це можуть бути тренування, захоплення, зустрічі тощо. Під час осінньої хандри не хочеться виходити з дому та з кимось бачитись. Але все ж є найближчі друзі, з якими вам точно стане краще. Проводьте з ними більше часу, навіть коли лінь вставати з ліжка. В кінцевому результаті ви не шкодуватимете, а ваш настрій значно покращиться.

Рух підвищує рівень ендорфінів в крові. І навіть коротка зарядка з ранку поліпшить ваш настрій на весь день. Гуляйте, ходіть пішки.

 3. Слідкуйте за харчуванням. Є прямий взаємозв'язок продуктів, які ми вживаємо, і нашого настрою і стану психіки. Відмовтеся від «депресивної» їжі: фастфуду, напівфабрикатів, споживайте менше смаженого. Намагайтесь вживати якомога більше смачних та корисних продуктів, зокрема тих, які мають високий вміст омега-3. Лосось, форель, волоські горіхи, банани, курага, шоколад та какао допоможуть підтримувати високий рівень серотоніну (гормону хорошого настрою) в організмі.

 4. Зробіть собі подарунок. Придбайте нову сумочку, черевички, парасольку чи шарфик. Окрім всім відомої шопінг терапії, нова яскрава річ допоможе підтримувати гарний настрій навіть у похмуру дощову погоду.

 5. Баланс і планування. Не намагайтеся пірнути в роботу з головою і показати стаханівський результат, мовляв, завантаживши себе по повній програмі, не залишиться часу на нудьгу. На якийсь час ви і, вправда, відволічетеся, але дуже скоро можете відчути емоційне вигорання.

 6. Усміхайтеся. Шукайте привід для щирих усмішок, сміху і радості. Згадуйте смішні і добрі історії зі свого життя, розважайте, підбадьорюйте і підтримуйте своїх колег і, звичайно ж, себе.

 7. Побудьте егоїстом. Як не треба вдаватись до крайнощів і не виходити з дому, ігноруючи людей, так і не треба зловживати їх постійним оточенням та заганяти себе з допомогою іншим. Приділіть трохи часу для себе на самоті. Не для сумних фільмів та валяння у ліжку, а для своїх хобі та самоаналізу.

Джерело:Florencecentre  



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ПРОЕКТИВНА МЕТОДИКА “ДЕРЕВО”

Методика "Колесо життєвого балансу"

Мудра притча про моркву, каву та яйце