До уваги батьків

Профілактика підліткового суїциду 

Профілактика підліткового суїциду є не менш важливою складовою турботи про вашу дитину, ніж перевірки її уроків. Підлітки не здійснюють суїцид тільки через одну причину, найчастіше факторів досить багато, щоб їх відразу ідентифікувати. Часто, після того як підліток скоїв суїцид, його батьки говорять про те, що навіть не підозрювали, що подібне може статися з їхньою дитиною. Саме тому профілактика підліткового суїциду дуже важлива.

Не бійтеся говорити з дитиною про суїцид. Насправді, розмовляючи з підлітком про смерть, ми зовсім не підштовхуємо його до того, щоб він захотів власної смерті. Навпаки, дитина отримує можливість відкрито говорити про те, що вже давно її мучить, не дає їй спокою. Більш того, ваша готовність підтримати цю тему дасть їй можливість виговоритися, – суїцидальні думки, якими діляться з співрозмовником, перестають бути думками суіцідальнонебезпечними.

Будьте уважні до всіх ознак, які вказують на те, що з підлітком щось не так.

Якщо ви помітили якісь серйозні зміни в поведінці підлітка, то завжди варто запропонувати йому сходити на прийом до психолога, психотерапевта чи психіатра, оскільки пригнічені стани підлітка можуть бути спровоковані депресією, психосоматичними розладами чи іншими розладами психіки.

Постійно цікавтеся як у вашої дитини пройшов її день і, якщо у неї виникнуть проблеми, знайдіть час обговорити це разом з нею таким чином, щоб підліток сам (не без ваших прямих запитань) прийшов до об’єктивного висновку, чому виникла проблема і як її вирішувати. Якщо дитина сама не може впоратись, тоді підключайте свої сили.

Якщо підліток пережив будь-який сильний шок, втрату близької людини або травму, яка могла привести до посттравматичного синдрому, то йому необхідна відразу ж кваліфікована допомога фахівців. Звертайтеся, не бійтеся, адже на кону стоїть психічний стан та навіть життя вашої дитини.

Акцентуйте увагу підлітка на те, що труднощі, які він переживає – тимчасові, і що ви завжди є поряд з ним.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ПРОЕКТИВНА МЕТОДИКА “ДЕРЕВО”

Методика "Колесо життєвого балансу"

Мудра притча про моркву, каву та яйце