Притча про боротьбу добра і зла.

Два вовки, або Притча про вічну боротьбу добра й зла

Колись давно старий індіанець вождь племені Мудра Сова, розмовляв зі своїм маленьким онуком.
- Чому на світі є лихі люди? – запитав його допитливий онук.
- Лихих людей не буває, в кожній людині є дві половини - світла й темна,-заперечує вождь і розповів йому одну з легенд свого племені
- В кожній людині точиться боротьба, дуже схожа на боротьбу двох вовків. Один вовк містить у собі тільки зло –заздрість, ревність, жаль, егоїзм, амбіції, брехню…Другий вовк уособлює добро - мир, любов, надію, істину, вірність…
     Маленький індіанець, розчулений словами діда, на декілька митей замислився, а потім запитав:
                    -А який вовк насамперед перемагає? Добрий чи злий?
                    Старий індіанець ледь помітно усміхнувся і відповів:                                                    - Завжди перемагає той вовк, якого ти годуєш.

Коментарі: Люди за своєю природою – цілісні, сильні, здібні та творчі істоти. Вони не є лихими, навіть якщо інколи і пускають це почуття у своє життя. Вовк зла ставить під сумнів незадіяні здібності, силу добра, що наявні в кожній людині. Вовк зла не приносить радості своєму господареві  й тільки множить зло у вигляді чварів, тривоги, страхів та образ . Його їжа – це ваші сумніви, невпевненість, лінь, страхи, тривожність, занижена самооцінка, брак віри в себе, небажання щось змінювати, стереотипні і шаблонні судження, відмовки, виправдання, слабкості, душевні муки та протиріччя.
     Обидва вовки, це частина нас, нашого життя.  Не можна знищити одного з вовків. Проте зробити так, щоб Вовк зла не виходив на перший план і не керував вашим життям, цілком можливо – перестати його підгодовувати.













Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ПРОЕКТИВНА МЕТОДИКА “ДЕРЕВО”

Методика "Колесо життєвого балансу"

Мудра притча про моркву, каву та яйце