Музикотерапія

Музика — посередниця між життям розуму та життям почуттів. Людвіг ван Бетховен   

Існує певна методика використання музичних творів. Музикотерапія – це вплив на психіку людей через музику з метою зняття психічної напруги, надмірного збудження, хворобливого стану психіки. Музика виступає і як засіб для відволікання від думок, що турбують людину, і як засіб заспокоєння та лікування.
Наукові дослідження показали, що побудова більшості музичних добутків великих майстрів підпорядкована строгій математичній логіці, що, звичайно ж, не усвідомлювалася геніями мистецтва в момент творіння. Зокрема, мова йде про логічність і співвідношення між довгими та короткими повторами музичних уривків. Сприймаючи музичний твір, слухач завжди створює у своїй уяві музичну структуру, в основі якої лежать механізми випереджального відображення, коли кожний новий стимул не тільки очікується, але й активно записується ззовні. Збіг очікуваного з реальним розвитком музичної фрази і створює те прекрасне почуття задоволення, яке звичайно характеризується як естетичне сприйняття.
Серед музичних інструментів можна виділити лідерів з впливу на психологічний стан людини. Найбільший вплив здійснює органна музика.
Музика, має велику силу психофізіологічного впливу, вона здатна додати спокій і рух, легкість і важкість, збудити те чи інше емоційне враження.
Застосування музичного супроводу під час занять аутотренінгом істотно підвищує їхню ефективність.
Підбір творів набуває особливого значення при моделюванні настрою. Для цього не рекомендується використовувати модні шлягери чи популярні новинки. Досвід показує, що досить сильний емоційний вплив без ефектів “пересичення” здійснюють лише класичні твори таких композиторів, як: П.І. Чайковського, С.В. Рахманінова, І.С. Баха, Ф. Шопена, К. Глюка, Л. Бетховена та інших.
Одним з найбільш виразних засобів музики є ритм. Чергування довгих і коротких, “важких” і “легких” звуків звичайно викликає вираження асоціації з фізичними рухами. Однак музика викликає не тільки моторніасоціації, але й цілу гаму емоційно-психологічних переживань, які завжди глибоко індивідуальні. Проте, кожному типу музичного твору і темпу його виконання відповідають цілком визначені, суб’єктивні чи асоціативні переживання. У процесі психологічного розвантаження звично використовуються музичні твори, що виконуються в повільному темпі, які у залежності від емоційного забарвлення і художнього вираження тієї чи іншої форми можуть асоціюватися зі скорботою, спокійно-оповідальним чи заспокійливим впливом. Природньо, не бажано використовувати у процесі сеансів музичні твори, що викликають відчуття туги чи скорботи.
Для того, щоб вивести людину з того чи іншого негативного емоційного стану, їй необхідно спочатку дати прослухати мелодії, що відповідають даному настрою, потім поступово змінити характер музики відповідно до бажаної зміни в настрої.
Отже, музика може покращити емоційний стан кожної людини  і дитини. Вона заповнить емоційну недостатність. Саме ці особливості дозволяють розглядати музику, як один з корисних засобів оптимізації емоційного стану.
Нижче приведені музичні програми, які рекомендуються під час проведення сеансів відпочинку у кімнаті психологічного розвантаження.
Музична програма складається з трьох частин. Перша частина – спів птахів, шум прибою, шум дощу, спокійна мелодія протягом 3-4 хвилин. Мета її – розслаблення. Друга частина – мелодія більш швидка протягом 3 хвилин. Мета її – заспокоєння. Третя – бадьора маршова мелодія, тривалістю 3-3,5 хвилин. Мета – мобілізуюча на продовження трудової діяльності.
Приклади програм:
1 програма. 1. Шум гірського джерела – 1,5 – 2 хвил.
2. Е. Гріг “Ранок” з опери “Пер Гюнт” – 3 хвил.
3. Д. Шостакович. Вальс з кінофілму “Овод” – 2,5 хвил.
4. І.Дунаєвський. Марш з кінофільму “Цирк” – 2,5хвил
 Болгарський психіатр Цветко Балабанський рекомендує для релаксації й емоційно-психологічної розрядки такі музичні твори:
Для зняття дратівливості: Бах – кантата №2, Бетховен – “Лунная соната”. 
Для зняття відчуття тривожності: Шопен – мазурки і прелюдії, Штраус – вальси.
Для усунення відчуття озлобленості: Бах – “Італійський концерт”, Гайдн – симфонії.
Заспокійлива музика: Бетховен –3-я частина Шостої симфонії, Брамс – “Колискова”, Шуберт – “Аве Марія”, Дебюсі “Місячне світло
Музика — джерело радості мудрих людей. Сюнь – Цзи  

Картинки по запросу "картинки про музику"









Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ПРОЕКТИВНА МЕТОДИКА “ДЕРЕВО”

Методика "Колесо життєвого балансу"

Мудра притча про моркву, каву та яйце