3 грудня - Міжнародний день людей з інвалідністю


Розмова з людиною, яка пропонує замінити день людей з інвалідністю на відзначення дня досвіду для людей даної категорії

 Запрошуємо в #ДеньДосвіду! Сьогодні міжнародний день людей з інвалідністю. І нам, у
Доступно.UA
, набридло, що його перетворюють на день привітань, гречки і концертів. Цей день – ще один привід говорити про права людей з інвалідністю. Нам важко уявити, як говорити про права людей через призму гречки. Тому ми вигадали День досвіду. Це можливість для кожного з нас трохи зануритись у світ цих людей, переосмислити його та змінити своє сприйняття.
📎У чому полягає День досвіду? Ти по-новому знайомишся із містом і власними відчуттями. Протягом короткого відтинку часу ти переживаєш досвід, із яким такі люди живуть щоденно. Для цього потрібен лише ти сам, трохи часу, уваги та концентрації. Ми вигадали два сценарії Дня досвіду:
1️⃣ Щодня кожен із нас проходить звичний маршрут: від дому до метро, до роботи, до супермаркету. Порахуй, скільки часу пройшло від будинку до першого бар'єру: сходів, ненормативного пандусу, відсутнього пониження бордюру тощо. Усе це заважає людині з інвалідністю.
Зафіксуй кожен бар'єр на шляху. Додай за кожен маленький бар'єр додаткову 1 хвилину до свого звичного часу, а замість великого (сходів, підземки) – 5 хвилин. Порахуй, скільки часу зайняв би твій звичний маршрут для людини на візку.
Спробуй оминати усі бар'єри на своєму шляху. На скільки більше часу ти витратив? Чи вдалось тобі знайти альтернативний доступний маршрут? Скільки разів у тебе промайнула думка скоротити його та пройти легшим шляхом?
2️⃣ Наш організм звик працювати на автоматі. Тому часто ми виконуємо дій, не замислюючись над ними. Чи зміниться твоє ставлення до себе та простору навколо себе, якщо ти спробуєш зробити ці звичні речі інакше?
Наосліп. Спробуй провести перші 15 хвилин після пробудження із заплющеними очима. Вмийся та почистити зуби наосліп, вдягнися та заправ ліжко. Роби усі ці речі повільно та обережно, щоб не травмуватися. Прислухайся до свого тіла, відчуй різницю між матеріалами, температурою, формою речей, яких ти торкаєшся.
Лише жести. Зроби якусь буденну дію, яка потребує спілкування, без використання слів. Тільки за допомогою жестів та речей, які маєш з собою. Наприклад, купи ранкової кави чи заправ машину без допомоги слів. Використовуй телефон, записник та свої руки для вираження потрібної інформації. Чи вдалось тобі донести своє повідомлення і чи зрозуміли його правильно?
Що найбільше відволікатиме тебе у такі моменти? Що нового ти відкриєш для себе, відключивши зоровий канал сприйняття або вербальний канал комунікації? На чому тепер фокусується твоя свідомість? Та які нові відчуття вловлює?
📎Виділи трохи часу в цей день і проживи новий досвід. А потім опиши свої думки, відчуття та враження в пості, став хештег #ДеньДосвіду та поділись ним з іншими. Також замислись: а що з твоїми правами?

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ПРОЕКТИВНА МЕТОДИКА “ДЕРЕВО”

Методика "Колесо життєвого балансу"

Мудра притча про моркву, каву та яйце