Формула складових успіху дитини


До уваги батьків та вчителів 

5С - формула складових успіху людини

САМОДОВІРА: В світі криза довіри. Батьки бояться, і страх передається дітям. Ми не наважуємося бути самими собою, йти на ризики, протистояти несправедливості. Потрібно бути впевненими в собі. Людина, впевнена в самій собі, що довіряє своєму батьківському чуттю, дозволить дітям самостійно приймати важливі та необхідні рішення, щоб стати по-справжньому незалежними.

САМОПОВАГА: Повага до себе та інших - найважливіша якість батька, коли мова заходить про самостійність і індивідуальність дитини. Всі діти обдаровані і талановиті по-своєму, а талант - дар всьому світу; батьки зобов'язані виростити здатності, якими б вони не були. При такому підході мама з татом не вказують чаду, ким бути, яку професію освоювати і взагалі, як жити; навпаки, підтримують дитину в її починаннях, в спробах досягти її власні цілі.

САМОСТІЙНІСТЬ: Самостійність стоїть на міцному фундаменті довіри і поваги. Дитина, з дитинства привчена тримати себе в руках і нести відповідальність за вчинки, зможе набагато краще справлятися зі складнощами і викликами в дорослому житті, приймати новаторські рішення і мислити творчо. По-справжньому самостійні діти справляються з усіма негараздами, невдачами, нудьгою, усіма тими неминучими, нехай часом не найприємнішими сторонами життя. Вони повністю контролюють ситуацію, навіть коли здається, ніби навколо хаос.

СПІВРОБІТНИЦТВО: Допомога, співпраця, коаліція. Слова, мабуть, говорять самі за себе. Співпраця в сім'ї, в класі, на робочому місці. Батьки зобов'язані спонукати дітей брати участь в дискусії, прийнятті рішень, в забезпеченні дисципліни. У XX столітті найважливішим навиком було вміння підкорятися правилам, тому батьки повністю контролювали нащадків. У XXI столітті так справи не робляться. Не можна просто вказувати дітям, потрібно цікавитися їх думками, допомагати відшукувати рішення.

СЕРДЕЧНІСТЬ: Дивно, але до найдорожчих людей ми часом ставимося без жалю, сердечності, доброти і уваги, що дістаються стороннім. Звичайно, всякий батько любить дітей, але сердечність стає чимось само собою зрозумілим у його очах. А ось про те, щоб показати на своєму прикладі добре ставлення не тільки до членів сім'ї, а й до всього світу, мови часто не йде. Справжня доброта - це вдячність і вміння прощати, бажання і готовність допомагати іншим, усвідомлення: світ не обмежується одним тобою. Важливо показати дітям, наскільки цікаво і корисно допомагати іншим, добре до них ставитися.

5С - основа основ в по-справжньому благополучній родині, рішення освітніх проблем. Якщо педагог дійсно хоче чогось навчити, він в першу чергу прагне до довірі і повазі, заохочує самостійне мислення, включає в свої заняття проектну роботу, схожу на завдання реального світу. 

#дитяча психологія #навчання #виховання #розвиток 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ПРОЕКТИВНА МЕТОДИКА “ДЕРЕВО”

Методика "Колесо життєвого балансу"

Мудра притча про моркву, каву та яйце