Вплив музики на мозок та емоції людини


Вплив музики на мозок та емоцій людини 
      Музика завжди претендувала на особливу роль у суспільстві. З давніх часів музика використовувалася в лікувальних цілях як специфічний засіб, який здійснює лікувальний вплив на організм людини. У стародавньому світі музично-медичні центри лікували людей від туги, нервових розладів, захворювань серцево-судинної системи. Музична терапія як наука виникла в середині ХХ століття, як лікувальна практика існує з незапам'ятних часів. Музика впливала на інтелектуальний розвиток, прискорюючи зростання клітин, що відповідають за інтелект людини. Не випадково, заняття математикою в піфагорійській школі відбувалися під звуки музики, яка підвищувала працездатність і розумову активність мозку. Музикою можна змінювати розвиток: прискорювати ріст одних клітин, уповільнювати ріст інших. Про цілющу силу музичного мистецтва вказували античні філософи Піфагор, Аристотель, Платон, Плутарх.
      У Стародавньому Єгипті під музику приймали пологи. У Стародавній Індії вона використовувалася як спосіб загоєння ран, отриманих на полі битви. Авіценна лікував музикою психічно хворих. Гіппократ зцілював за її допомогою безсоння та епілепсію. Римський лікар Гален рекомендував використовувати музику як протиотруту від укусів змій, Ескулап - при емоційних розладах. Стародавні китайські лікарі вважали, що музикою взагалі можна вилікувати будь-які хвороби і навіть виписували музичні рецепти для впливу на той чи інший хворий орган.
    У другій половині ХХ століття технічні можливості в дослідженні фізіологічних реакцій, що виникають в організмі в процесі музичного сприймання, незмірно зросли. Було доведено, що музика активно впливає на функції всіх життєво важливих фізіологічних систем, інтенсивність різних фізіологічних процесів, дихальну і серцево-судинну системи, кровообіг, призводить навіть до певних гормональних і біохімічних змін. Ще у сімнадцятому столітті були здійснені перші спроби наукового пояснення цього феномена, експериментальні дослідження відносяться до дев'ятнадцятого століття.
      Термін «музикотерапія» має греко-латинське походження і в перекладі означає «зцілення музикою». Існує багато визначень поняття «музикотерапія».
Сучасна медицина переконливо доводить, що музика впливає на центральну нервову систему, дихання, кровообіг, артеріальний тиск, діяльність залоз внутрішньої секреції, газообмін, фізичну активність і загальний стан організму людини. Крім того, шедеври музичного мистецтва з успіхом застосовуються для корекції функціональних розладів різних органів та систем організму, в тому числі нервової системи. Недарма, видатний невропатолог і психіатр В.Бехтерєв планував заснувати цілий Інститут музичної терапії. На превеликий жаль, його планам не судилося збутися. Однак, сучасна медична наука активно використовує допомогу мистецтва звуків у вигляді так званої музичної терапії, або терапії музикою.
      Необхідно відзначити, що в поняття «музикотерапія» входить використання в терапевтичних цілях не тільки музичних творів, але і звуків природи, навколишнього світу. Активний розвиток музикотерапії в структурі сучасної медицини розпочався в 1914 році, коли в журналі Американської медичної асоціації було опубліковано лист доктора Е.Кейна, в якому повідомлялось про успішне використання фонографа для «заспокоєння і відволікання пацієнтів» під час хірургічної операції.
      Музикотерапія - це вид арт-терапії, де музика використовується в лікувальних або корекційних цілях. В умовах сьогодення музикотерапія є цілим психокорекційним напрямом (в медицині і психології), який має в своїй основі два аспекти впливу: психосоматичний (в процесі якого здійснюється лікувальний вплив на функції організму) і психотерапевтичний (у процесі якого за допомогою музики здійснюється корекція відхилень в особистісному розвитку, психоемоційному стані). Саме катарсистичний (очищуючий) вплив музики дозволяє використовувати її в такій якості в корекційній роботі з дітьми, що мають проблеми фізичного і психологічного розвитку.
     У багатьох дослідженнях з музикотерапії (В. М. Бехтерєв, С. С. Корсаков, І. М. Догель, С. І. Консторум, Г. П. Шипулін, Б. В. Асаф 'єв, Л. А. Мадель, Л. С. Брусилівський, І. Р. Тарханов, Г. Н. Кехаушвілі, А. Н. Борисов, Л. А. Батуріна, І. В. Тьомкін, В. І. Петрушин, В. С. Шушарджан) в якості проявів лікувального і корекційного впливу цього виду арттерапії виділяються наступні:
-     регулювання психовегетативних процесів, фізіологічних функцій організму;
-     катарсис, регуляція психоемоційного стану;
-     підвищення соціальної активності, оволодіння новими засобами емоційної експресії;
-    полегшення засвоєння нових позитивних установок і форм поведінки, корекція комунікативної функції;
-    активізація творчих проявів.
      Якщо говорити про музикотерапію з точки зору її впливу на фізичну, емоційну та інтелектуальну сфери організму, то, оскільки музика є мовою невербальної комунікації, найбільший ефект досягається у впливі на почуття і настрої людини, послаблюючи негативні переживання в процесі їх катарсистичної розрядки під впливом музики.
Перевагами музикотерапії є:
-  абсолютна нешкідливість;
-  легкість і простота застосування;
-   можливість контролю;
-  зменшення необхідності застосування інших лікувальних методик, що мають більше навантаження і віднімають більше часу.
       Дослідження показують, що  на емоції людини найбільш сильний вплив роблять саме звукові подразники. Значна частина вчених вважають музикотерапію допоміжним засобом психотерапії, засобом специфічної підготовки пацієнтів до використання складних терапевтичних методів (С.С.Корсаков, І.М.Догель, І.Р.Тарханов).

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ПРОЕКТИВНА МЕТОДИКА “ДЕРЕВО”

Мудра притча про моркву, каву та яйце

Методика "Колесо життєвого балансу"