Емоційний інтелект

 


Прості вправи, які навчать дитину розуміти емоції і керувати ними

Емоційний інтелект допомагає нам бути щасливішим, вчитися із задоволенням, легше знаходити спільну мову з різними людьми, налагоджувати довірчі відносини. Розвивати його потрібно як в школі, так і вдома. Разом з психологом і фахівцем з розвитку емоційного інтелекту Мариною Катєєвою ми зібрали прості (і ефективні) вправи, які допоможуть прокачати EQ і вам, і дітям.

1. Розглянь малюнок і ...

Розкажи, який настрій у кожного з  героїв. Чому? Спробуй визначити емоції дітей на малюнку. Зверни увагу на їхні обличчя, жести і рухи. Намалюй біля кожного героя відповідний смайлик з емоцією.

Відгадай, від яких предметів утворилися тіні. З'єднай лінією тінь і відповідний предмет. Чому в темряві деякі предмети викликають страх? Так діти вчаться розуміти причини виникнення емоцій.

Розглянь уважно малюнки. Визнач емоції кожного героя. Приклей поруч з кожним малюнком відповідну наклейку-смайлик. Розкажи, чому герої відчувають ці емоції.

2. Поговори з дорослим, розпитай і поділися історією

Увечері знайди хвилину, коли дорослі не зайняті. Запитай, чому вони сумували і чому раділи в дитинстві. Якщо захочеш, довір їм свою таємницю, чому ти іноді сумуєш.

Запитай у дорослих з твоєї родини, чого вони боялися, коли були маленькими, і як перестали цього боятися. Чи є зараз у них який-небудь страх? Розкажи близьким про свій страх, якщо захочеш. Попроси дорослих написати для тебе нагадування про те, чого вони боялися і про що зараз їм смішно згадувати.

Поклич ввечері всіх членів сім'ї і розкажи їм про сьогоднішній день. Запитай, злилися вони на інших людей або на себе. Чому? Попроси розповісти їх про те, як вони впоралися зі злістю. Запиши поради родичів.

Можна влаштувати вечір спогадів. А допоможе в цьому альбом з сімейними фотографіями. Вибери кілька фотографій (1-2), на яких ти відчуваєш себе по-різному. Попроси батьків згадати і розповісти тобі про причини тих емоцій. Буде цікаво, якщо ти покажеш фото своїм друзям. Так у вас в групі з'явиться своя колекція емоцій.

3. Намалюй

Намалюй будь-яку свою емоцію кольором і різними лініями, візерунками всередині рамки. Фарби можуть стати веселими або сумними, сердитими або переляканими, а можливо, їм буде цікаво чи дивно.

4. Прочитай

Попроси кого-небудь з твоїх рідних почитати вголос розповідь «Якщо швидко спати» Олександра Гіневського. Слухай уважно і показуй пантомімою, які емоції відчувають його герої.

5. Що відчувають інші?

Згадай, як твоє тіло рухається, коли ти радієш, сердишся, цікавишся чимось, сумуєш, дивуєшся і боїшся. А тепер розглянемо дітей на зображенні. Як думаєш, які емоції вони відчувають? Наклей біля кожного героя смайлик з його емоцією. Чи можна наклеїти не одну наклейку біля кожної дитини? Поясни чому.

Намалюй себе в повний зріст так, щоб було зрозуміло, яку емоцію ти зараз відчуваєш. Покажи малюнок своїм друзям і попроси визначити твою емоцію. Намалюй відповідний смайлик.

6. Розглядаємо твори мистецтва

1) Борис Кустодієв - «Купчиха за чаєм»

Розкажіть, що ви відчуваєте. Який запах і смак у фруктів? Який у вас настрій? Чи відчували ви щось схоже раніше? Розкажіть, коли це було.

2) Валентин Сєров - «Діти» (на зображенні)

Вам подобається стояти на терасі поруч з хлопчиками, дивитися на затоку і вечірнє небо? Який настрій у героїв картини і який у вас? Яке повітря ви вдихаєте? Про що мрієте?

Джерело - https://vbudushee

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ПРОЕКТИВНА МЕТОДИКА “ДЕРЕВО”

Методика "Колесо життєвого балансу"

Мудра притча про моркву, каву та яйце