Діти та стрес


 

Ознаки стресового стану у дітей

Якщо дитина різко змінила поведінку, стала раптом невпізнанною, примхливою без видимих ​​вам причин і цей стан затягнувся, швидше за все вона знаходиться в стресі. Найбільш часто у дітей до десяти років з'являються в цей момент страхи, агресія або починається так званий регрес.

1. Регрес - це повернення до форм поведінки раннього дитинства: коли восьмирічний хлопчик раптом починає поводитися як дворічний, плаче і чіпляється за спідницю минає мами, а семирічна дівчинка просить погодувати її з ложечки і все норовить забратися до мами на коліна.

Що робити? Найбільш часта реакція батьків - роздратування, навіть гнів: «І тобі не соромно!» Але це не відхилення, а нормальна форма захисту від якоїсь важкої, незрозумілою малюкові ситуації. Заважати «регресувати» дитині не треба. Йому просто потрібно, щоб його приголубили в цей момент, заспокоїли. Перечекайте регрес - він пройде. Згадайте, може, недавно відбулася сімейна сварка на очах у дитини? Тоді не дивно, що він знову почав смоктати палець.

2. Страхи. Якщо звичайна дитина перетворюється раптом у відчайдушного боягуза, значить, вона явно знаходиться в стресі. І зовсім не обов'язково, що такий стан викликав переляк. Причини можуть бути самі різні: сімейні катаклізми, втрата улюбленого собаки, стрес у матері і т. д. Треба відрізняти страх як реакцію на стрес від вікових страхів. Для п'яти-восьмирічних дітей, наприклад, страхи цілком природні: зазвичай діти самі про них говорять, або вони спливають в їхніх іграх, малюнках, фантазіях.

Насторожувати батьків має, знову-таки, незвичайна поведінка. Коли дитина не говорить про страх, а починає діяти, як би намагаючись себе захистити: закриває двері, весь час перевіряє, замкнений замок, усюди вмикає світло. При цьому «лякалки» множаться, буквально лізуть з усіх щілин: вона уже боїться не тільки темної кімнати, але і картинки на стіні, і шуму на сходах, і тиші. До денних тривог приєднуються нічні кошмари, регулярний плач серед ночі. І все це не проходить, а тягнеться без кінця. В результаті дитина практично «йде» в свій страх, підкоряє йому все життя. Засинання перетворюється в щоденну муку з обов'язковими ритуалами: включи світло, задвінь фіранку, подивися, хто в вікні, тримай мене за руку, гладь животик і т. д.

Що робити? Від тривалої фобії не можна відмахнутися: сама собою вона не проходить. Активно залучайте дитину в гру, малювання - обидва ці заняття добре розряджають. З їх же допомогою спробуйте зрозуміти і витоки цього страху. Підслухати непомітно розмови дитини з іграшками. Якщо нічого не вдається зробити самим, доведеться звернутися за допомогою до фахівця.

3. Агресія. Помітивши, що ваша перш така поступлива і доброзичлива дитина ні з того ні з сього стала грубити, відповідати збуджено і різко, жбурляти в стінку книжки, замахуватися на оточуючих, майте на увазі: це ознаки стресу. Головне, тут не заплутатися. Одна справа, якщо дитина завжди агресивна - це риси характеру. І інша справа, коли раніше ви такого за нею не помічали, а тут їїї немов би підмінили. Занадто пильний інтерес до кінострашилок і кінобійок, нескінченні бійки у ляльок зовсім не є симптомами стресу. Вони швидше говорять про активність дитини, яка чомусь не знаходить виходу.

Що робити? Агресія, як і страх, не дуже хороший засіб впоратися з ситуацією (а викликати агресію може все що завгодно) - хоча б тому, що створює дитині купу проблем: їй ж, бідоласі, все і повертається сторицею, тільки посилюючи її збудження. Крім того, вона легко закріплюється і переноситься в подальше життя - як спосіб розрядки.

Складність в тому, що агресію можна заборонити (наприклад, покарати дитину за спалах люті) - АЛЕ.... не можна ж позбавляти її цілком природною форми захисту. Краще намагатися переводити її в інші форми. Ну, наприклад, вчити дитину язвити, замість того щоб грубити; вчити відстоювати свою правоту; аналізувати разом з нею ситуацію, пояснюючи мотиви кривдників. Головне, щоб вона засвоїла: завжди є вибір, є інші способи відреагувати на образу, біль, несправедливість. Дитині молодшого віку у відповідь на злісну витівку можна сказати: підемо пограємо, потім помалюємо і вона просто перемкнеться. Влаштуйте лялькову бійку на худий кінець. Дитині старшого віку задайте питання: «А як ще можна було б вчинити в такій ситуації?» До речі, набагато важливіше задавати питання, ніж давати готові відповіді, - нехай вона сама шукає виходи, інакше нічого не навчиться.

Сучасні психологи вважають, що, якщо до десяти років не навчити дитину справлятися з агресією, потім вже важко буде щось виправити.

4. Зміна настрою. Нарешті, у малюків років до п'яти досить яскравою ознакою сильного нервового напруження є різка зміна ритму життя: коли вранці і вдень вона сонлива і млява до подиву, а ввечері, перед сном, надзвичайно збуджена і активна. Найкраще в такому випадку допоможе гарне дитяче заспокійливе - яке, підкаже невропатолог.

5. Психосоматика. Батьків часто збиває з пантелику незрозумілі блювоти, розлади кишечника, висип, температура, болі в животі та інші дивні речі. Це трапляється на нервовому ґрунті - коли дитина сильно перехвилюється, - але швидко проходить.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ПРОЕКТИВНА МЕТОДИКА “ДЕРЕВО”

Мудра притча про моркву, каву та яйце

Методика "Колесо життєвого балансу"