Розуміння темпераменту сприяє розвитку дитини

 


Темперамент - це важливо
Батьки знають, що в дитини з ранніх років чітко виявляються особливості особистості. Навіть брати й сестри мають різні вподобання, більшою чи меншою мірою активні, по-різному реагують на зовнішні стимули й т. ін. Одним словом, у них з раннього віку проявляються індивідуальні риси. Батьки також знають, що для різних дітей потрібні різні методи виховання й навчання, які відповідають типам їхнього темпераменту.
Що таке темперамент?
Темперамент - це сукупність факторів, які визначають особливості дитини. Темперамент і характер - це не одне й те ж, хоча ці поняття і взаємопов'язані. Темперамент може підкреслювати риси характеру, але він має біологічну природу. Хоча в наш час і поширена думка, що людину формують виховання й обставини, не варто забувати і про генетичну схильність до тих чи інших особливостей. Дитина має темперамент з народження, але до чотирьох місяців, коли дитина починає проявляти фізичну активність, риси темпераменту визначити дуже важко.
Як визначити темперамент?
Американські психологи провели дослідження (відоме як Нью-Йоркське лонгітьюдне дослідження темпераменту), у якому взяли участь діти-представники різних культур і соціальних груп. Діти, які брали участь у дослідженні, спостерігалися у віці 2, 6 місяців, 1 рік, 2 роки, 5 і 10 років. Також до уваги бралися свідчення їх батьків.
У результаті дослідження були визначені 9 характеристик темпераменту:
  • поріг реактивності: рівень стимуляції, необхідний для того, щоб викликати реакцію дитини;
  • активність: рівень рухової активності та співвідношення періодів сну й неспання;
  • інтенсивність реакцій: наскільки інтенсивно дитина виражає щастя, злість, смуток, інші емоції;
  • ритмічність: наскільки передбачувані тілесні функції дитини (апетит, сон і т. ін.);
  • адаптивність: наскільки легко дитина пристосовується до змін;
  • настрій: до якого настрою дитина схильна спочатку (щасливого, серйозного й т. ін.);
  • наближення / віддалення: як дитина реагує на нові місця й ситуації;
  • наполегливість: наскільки добре дитина вміє долати несприятливі обставини;
  • відволікання: наскільки добре дитина вміє концентруватися, наскільки легко відволікається.
На підставі цих характеристик учені виділили три моделі прояву темпераменту:
  • легкий: дитина може пристосовуватися до обставин, зазвичай перебуває в гарному настрої;
  • помірний: дитина помірно активна, цікавиться новими речами;
  • складний: дитина зазвичай перебуває в поганому настрої, з труднощами пристосовується до нових обставин, схильна поводитися відчужено в новій обстановці, сором'язлива. У той же час вона може адаптуватися, якщо має для цього достатньо часу.
Чому важливо знати особливості темпераменту дитини?
Знаючи темперамент дитини, батьки можуть завчасно знати, наскільки легко вона буде піддаватися вихованню, наскільки активною вона буде й т. ін. Це дуже важливо для батьків. Як тільки ми визначимо темперамент дитини, ми зрозуміємо, як створити для неї найкращі умови для зростання й розвитку. Якщо оточення дитини відповідає її темпераменту, це створює передумови для здорового розвитку її психіки.
Батькам недостатньо просто сказати: «Наша дитина така, яка є, і з її поведінкою нічого не вдієш». Особливості її темпераменту підкажуть, як краще її навчати, виховувати, мотивувати й розуміти. Іншими словами, темперамент - ключ до розуміння особистості дитини.
Наприклад, якщо батьки знають, що дитина погано адаптується до нових умов, вони можуть давати їй на це більше часу. Необхідно заохочувати нові заняття такої дитини, але не змушувати її робити що-небудь. Потрібно дозволити дитині розвиватися у своєму темпі.
Якщо батьки не враховують темпераменту дитини, вона може відчувати сильний стрес. Наприклад, надмірно активній дитині буде важко всидіти вдома, займаючись чимось кілька годин поспіль.
Якщо маленьку дитину приваблює, наприклад, електрична розетка, батьки повинні враховувати її темперамент, щоб відучити її від цього. Дитині, яка легко адаптується, досить однієї розмови або зауваження. Якщо дитина легко відволікається, необхідно спрямувати її увагу на інше заняття. Наполегливу дитину необхідно відвести від джерела небезпеки.
Знання темпераменту дитини може приносити користь і вчителям. Активні діти не зможуть досягти успіхів у навчанні, якщо не будуть мати можливості вивільнити енергію. Сором'язливу дитину потрібно підштовхувати до того, щоб вона спілкувалася з однолітками й не замикалася в собі.
Чи може розуміння дитячого темпераменту завдати шкоди?
У батьків може виникнути спокуса навішувати на дитину ярлики відповідно до особливостей її темпераменту (наприклад, використовуючи фрази типу «моя дитина сором'язлива, занадто активна» й т. ін.), але краще цього не робити. Подібні фрази можуть вплинути на те, як інші будуть сприймати дитину. Від цього може постраждати її самооцінка, можуть виникнути проблеми в процесі її розвитку. Наприклад, називаючи дитину «складною», ви можете спровокувати її на погану поведінку. Замість того, щоб навішувати на дитину ярлики, постарайтеся створити для неї вдома атмосферу, яка буде максимально відповідати її особливостям.
Коли ви почнете враховувати особливості темпераменту дітей, ви можете виявити, що ставитеся до дітей по-різному. Однак цей недолік можна виправити, задовольняючи потреби кожного з дітей.
Часто батьки схвильовані тим, що, створюючи дитині обстановку, відповідну до її темпераменту, можуть її розбестити. Однак розуміння недоліків дитячого темпераменту можна використовувати і для того, щоб у деяких моментах бути з дитиною більш м'якими, а в деяких, навпаки, встановлювати для неї жорсткі обмеження.
Якщо дитина проявляє погану поведінку, не варто думати, що це її природна схильність. Найчастіше погана поведінка виникає в результаті того, що оточення дитини не відповідає її темпераменту. Як і дорослі, діти, змушені діяти проти своєї природи, можуть проявляти неприйнятну поведінку.
Нарешті, потрібно розрізняти темперамент та інші причини поганої поведінки. Наприклад, дитина може погано поводитися через хронічні захворювання або затримки розвитку, а не через особливості темпераменту.
Розуміння темпераменту сприяє розвитку дитини
Якщо дорослі відрізняються один від одного, то очевидно, що подібним чином відрізняються й діти. Нас усіх мотивують різні речі, ми позитивно ставимося до різних речей, але частіше за все ми не замислюємося над питанням, чому так відбувається. Розуміння темпераменту
дитини дозволяє нам побачити в ній особистість і навчитися поважати її особливості. Коли ми це зрозуміємо, то зможемо створити сприятливу обстановку для зростання й розвитку дитини.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ПРОЕКТИВНА МЕТОДИКА “ДЕРЕВО”

Методика "Колесо життєвого балансу"

Мудра притча про моркву, каву та яйце