Синдром емоційного вигорання


ОЗНАКИ СИНДРОМУ ЕМОЦІЙНОГО ВИГОРАННЯ В МАМ

У всіх нас бувають періоди стресу. Але іноді ми навіть не підозрюємо, наскільки виснажені, навіть якщо ті, хто нас оточують, говорять нам про це. Емоційне вигорання шкодить не тільки вам, але й вашому оточенню. На жаль, іноді мами звикли ігнорувати свої емоційні потреби, адже турбота про себе, задоволення своїх потреб, навіть базових (сон, їжа) сприймається жінкою як егоїзм. І, що ще гірше, прохання про допомогу розцінюється як слабкість.

Стереотип «сильної мами» шкодить жінкам. Бути сильною не означає працювати до фізичного та психічного виснаження. Подивіться на материнську силу з точки зору бізнесу: коли в компанії відкривається новий відділ, директор шукає хорошого менеджера, який стає керівником цього відділу. У свою чергу, він набирає штат співробітників, яким доручає роботу.

Бути «сильною мамою» означає бути хорошим керівником. Доручіть частину своєї щоденної роботи чоловікові, родичам або друзям. Це найкраще, що ви можете зробити і для себе, і для своєї сім'ї.

Розглянемо найбільш поширені ознаки емоційного вигорання у мам.

Ознака № 1. Ви стаєте розсіяною

Зрозуміло, іноді мами через постійну зайнятість можуть забувати потрібну інформацію частіше, ніж зазвичай. Але якщо це трапляється постійно, це свідчить про емоційне вигорання. У таких випадках ви можете ставати надзвичайно розсіяними, втрачати речі й навіть забувати, що хотіли зробити або сказати. Чим раніше ви зрозумієте причину такої забудькуватості, тим швидше зможете собі допомогти.

Ознака № 2. Ви зриваєтеся на дитину й чоловіка

Останнім часом ви стали більш дратівливою, ніж зазвичай? Ви кричите на дитину, а потім шкодуєте про це, вважаючи, що в цьому не було необхідності? Ваш чоловік каже вам, що останнім часом у вас часто змінюється настрій? Можливо, ви схильні до емоційного вигорання.

Ознака № 3. Ви постійно відчуваєте втому

На питання про ваше самопочуття ви завжди відповідаєте, що втомилися? У кінці дня ви з останніх сил доповзаєте до ліжка, а на ранок все одно відчуваєте себе виснаженою? Безсумнівно, ви схильні до емоційного вигорання.

Ознака № 4. Ви стали менше уваги приділяти домашнім обов'язкам

Ви завжди готували дітям обід із трьох страв, але останнім часом кажете їм: «Візьміть щось у холодильнику?» Раніше ви годинами грали з дитиною, а тепер насилу витримуєте кілька хвилин? Ви відчуваєте провину через те, що не приділяєте достатньо уваги дітям? Це явна ознака емоційного вигорання. У вас немає сил подбати про себе, не кажучи вже про те, щоб бути зразковою матір'ю.

Як упоратися з емоційним вигоранням

Якщо ви вважаєте, що схильні до емоційного вигорання, використовуйте наведені нижче стратегії. Вигорання може трапитися з кожним, тому не думайте, що з вами щось не так. Не соромтеся звернутися по медичну допомогу й дотримуйтеся наступних рекомендацій:

Навчіться говорити «ні». Причиною вигорання може бути те, що ви завжди з усіма погоджуєтеся. Часто жінки почуваються ніяково, відмовляючи комусь. Не робіть цього. Якщо ви повністю виснажені, ваш емоційний стан може передатися вашим дітям. Навчіться говорити «ні».

Займайтеся йогою вдома. Якщо у вас немає можливості займатися йогою в спортивному залі, займайтеся цим удома з допомогою відеоуроку. Йога допомагає впоратися зі стресом й відновити енергію.

Пройдіть курс психотерапії. Емоційне вигорання може бути викликане неприємними подіями у вашому житті (такими як розлучення, хвороба, викидень, смерть близької людини тощо). У таких випадках може допомогти візит до психотерапевта.

Час від часу вимикайте телефон і комп'ютер. Якщо ви до самої ночі відповідаєте на електронні листи й СМС з робочих питань, це може викликати стрес і розлади сну. Вимикайте вечорами електронні пристрої, щоб забезпечити собі повноцінний відпочинок.

Заручіться підтримкою чоловіка. Більшість обов'язків з догляду за дітьми лягає на ваші плечі? Якщо так – варто поговорити з чоловіком й передати частину обов'язків йому. Якщо чоловік вам допомагає, але ви все одно вибиваєтеся з сил, попросіть допомоги у ваших батьків або скористайтеся послугами няні.

Не завищуйте своїх очікувань. Якщо ви думаєте, що завжди будете викладатися на 100 %, ви не зможете цього зробити й тільки заробите стрес. Це не означає, що потрібно розпустити дитину й дати їй повну свободу дій. Це означає, що потрібно піклуватися про себе. Давайте собі поблажки там, де це можливо, і не звинувачуйте себе за помилки.

Навчіться справлятися із занепокоєнням. Тривале або часте занепокоєння може призводити до емоційного вигорання. Справитися з занепокоєнням вам допоможуть заняття йогою або фізичні вправи. Також можна звернутися до психолога.

Ходіть до спортзалу, якщо у вас є така можливість. Ви зможете залишатися в гарній фізичній формі, розширити своє коло спілкування, на деякий час спрямувати увагу зі своїх сімейних обов'язків на щось інше.

Харчуйтеся повноцінно. Ваше харчування безпосередньо впливає на ваш настрій.

Допоможіть дитині впоратися з віковими проблемами. Якщо дитина страждає від фізичних або емоційних проблем, саме це може бути причиною вашого емоційного вигорання. Проконсультуйтеся з дитячим лікарем або психологом, щоб знайти оптимальне рішення.

Всім мамам не варто легковажно ставитися до емоційного вигорання. Не соромтеся звертатися по допомогу. Не беріть на себе непосильну ношу – попросіть допомоги у близьких./ 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ПРОЕКТИВНА МЕТОДИКА “ДЕРЕВО”

Методика "Колесо життєвого балансу"

Мудра притча про моркву, каву та яйце