Психологи - про дитячий сум

Світлина від Klubochok.dla.dyshi.
Чому важливо сумувати?

Давайте більш детально сьогодні поговоримо про дитячий сум. Адже у кожного із батьків і не тільки в них, виникає бажання відгородити малюка від усього поганого. Найчастіше це відбувається, коли дитина сумує, завжди хочеться підняти їй настрій, порадувати якоюсь дрібничкою. "Не сумуй, ми купимо тобі цю іграшку", " Не треба плакати, я дам тобі ще шматочок шоколадки" і т.д. Чомусь ми дорослі робимо усе, щоб відволікти дитину від реального життя, " Та ні лікувати зубчик зовсім не боляче", "Подивись, яка чудова хмаринка" - відволікаємо дитину від дохлого щура. Та насправді можливість сумувати дає нам значно більше ніж ми думаємо, він вчить нас співчувати, проговорювати образи, переживати сильні розчарування та рухатися в перед.

Ефект втішного подарунка:

Дитина грається на дитячому майданчику, раптом трапляється якась історія: хтось не поділився іграшкою, дитина впала та вдарилася, розвалили пасочку в пісониці. Все, малюк біжить до батьків зі сльозами та криками. А ми розгублено пропонуємо купити щось смачненьке аби дитина не плакала. Втішаючи таким способом, дитина може засвоїти урок " Не почувай себе погано, краще їж". Свого роду малюк ділиться своїми переживаннями, а дорослі наче не помічають цього, в замін пропонуючи миттєве знеболення, як наслідок знецінення почуттів.

Не вміння справлятися з невдачами:

Популярна теорія прихильності канадського психолога Гордона Ньюфелда будується на тому, що особистість вчиться адаптивності, коли переживає невдачі. Дитина хоче залізти на дерево, не змогла - засмутився. Очі наповнилися гірким плачем. Прийшов тато, підняв дитину на бажану гілку, шум затих, всім добре. У підсумку, на думку дослідника, виросло ціле покоління дітей, які не вміють справлятися з невдачами і вічно намагаються наполягти на своєму. А що було б, як би дитина постояла під деревом трішки довше? Можливо, вона знайшла нижче дерево і спробувала залізти на нього. Переживання невдач необхідний шлях для дорослішання.

Щоб справитися з сумом його необхідно прийняти:

Хоча таке твердження і може здаватися не логічним, але подавляти емоції ще гірше. В кінцевому результаті може спрацювати "ефект пружини" та негативу стане в рази більше ніж було спочатку. Коли ж людина прийняла той факт, що вона сьогодні не в дусі, дозвола собі хмуритися і бурчати, - вона краще впорається зі стресом.

Сльози допомагають нам бути ближчими:

Британський нейробіолог Майкл Трімбл запевняє, що гучний плач в пісочниці - демонстрація нашої вразливості. Саме він є тим сигналом для вирішальних людських відносин. Коли дитина починає плакати, до неї біжать з усіх сторін, намагаються вирішити складне питання, заспокоїти, підтримати. Але як чудово себе почуває маленьке чудо, біля якого з такою любов'ю і турботою зібралося стільки людей...?!
#клубочокдлядуші #кдд_стаття #кдд_сум #кдд_ми ##емоції #смуток #печаль #печально #діти #простопропсихологию #психолог #психологонлайн #психологияличности #психотерапевт #психотерапія #психологхмельницький #психологукраина #емоційнийінтелект

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ПРОЕКТИВНА МЕТОДИКА “ДЕРЕВО”

Методика "Колесо життєвого балансу"

Мудра притча про моркву, каву та яйце