Комплекси

Психологічна просвіта для пізнання себе

Світлина від Міжнародна Психологічна Асоціація Проективних Методик.

Які вони бувають, звідки вони беруться і що з ними робити.

Умовно їх можна розділити на кілька типів:
- Фізичні — пов'язані з певними особливостями зовнішності — голосом, вагою, ростом, розміром якихось частин тіла. Часто виникають під тиском соціуму або середовища спілкування.

- Вікові — занепокоєння проблемами, пов'язаними з віком — зморшки, хвороби, зовнішній вигляд, здібності. Тісно пов'язані з фізичними і психологічними комплексами — занадто молодо виглядаю, занадто старий\стара для чогось, недосвідчена, ненадійна. Виникають через неприйняття свого віку, недозволених вчасно особистісних криз.

- Психологічні — пов'язані з психологічними особливостями людини. Комплекс провини, комплекс героя, комплекс відмінника, комплекс неповноцінності і комплекс влади — у всіх у них один корінь — людина не любить себе, залежний від чужої думки.

- Соціальні — пов'язані з місцем у суспільстві, освітою, успішністю, забезпеченістю. Часто обмежують людину, тому що він приписує себе до якоїсь дискримінантної або гнобленої групі, когось ставить вище, когось нижче — "ось ми бідні, а вони багаті", "вони депутати, їм все можна, а я не можу", "вони інтелігенти, а я з села", "я воджу автомобіль класу "люкс" і не можу дозволити собі проїхатися в метро".

- ЩО РОБИТИ?
1. Визначитися, який саме комплекс присутній у вашому житті і заважає. У цій статті перераховано лише кілька, але найчастіше, аналізуючи своє життя, люди здогадуються. Важливо побачити і визнати.

2. Подивитися, на що цей комплекс впливає у вашому житті. Що у вашому житті ви б робили, якби його не було? А чого б не робили? Що було б життя без комплексу, а чого б у ній не було? Таким чином можна визначити основні сфери, на які сильно впливає ваш комплекс.

3. Визначте, які вигоди він вам дає? Чому ви з ним досі живете і нічого не міняєте? Вигода є завжди, тільки не завжди людина готова її побачити і визнати. Наприклад, страх сцени. Якщо б його не було, у людини кар'єра йшла вгору, підвищувалася успішність і збільшувався дохід.

4. Опрацюйте комплекс. Іноді це можна зробити просто зусиллям волі, надходячи проти своїх страхів або засвоєних з дитинства "правил". Цього буває достатньо, але якщо такий спосіб не працює — звертайтеся до психологів.

І пам'ятайте, головне бажання, а можливість знайдуться

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ПРОЕКТИВНА МЕТОДИКА “ДЕРЕВО”

Методика "Колесо життєвого балансу"

Мудра притча про моркву, каву та яйце