Алкогольна залежність

ЯКЩО БАТЬКИ АЛКОГОЛІКИ?

Ні для кого не секрет, що схильність до залежної поведінки передається з покоління в покоління. І причина лежить не тільки в генетичній схильності, але і в особливостях психології залежних людей. Своєрідний стиль поведінки і виховання, характерний для батьків-алкоголіків, накладає відбиток на те, якими стають їхні діти і як вони, в свою чергу, виховують онуків.

Психологічні особливості дітей батьків-алкоголіків

Дитина не знає іншого світу, ніж той, що створюють навколо неї батьки. Саме вони багато в чому відповідальні за те, якою людиною вона стане. Мама і батько дають дитині досвід безумовного прийняття і любові, відчуття безпеки і сталості світу, що в подальшому допоможе їй стати щасливим і здоровим дорослим.

Не хочу сказати, що діти батьків-алкоголіків не мають шансу стати щасливими і здоровими дорослими. Навпаки, часто вони демонструють значні успіхи в кар’єрі, самореалізації та особистому життя. Вони живуть і радіють життю, незважаючи на свої невидимі душевні шрами.

Менш сприятлива ситуація, коли батьки масово алкоголізувались, а повсякденне життя було наповнене хаосом, непередбачуваністю, змішанням ролей і агресією. Це призводить до того, що їхні дорослі діти перебувають у постійній боротьбі за те, щоб жити «нормальним» життям. Вони часто не усвідомлюють того, який вплив їх минуле має на актуальні проблеми, емоційну нестабільність і труднощі у відносинах з іншими людьми.

Більшість дітей з сімей алкоголіків намагаються ніколи не говорити і навіть не згадувати про залежність своїх батьків. Це одне з правил, яке вони засвоїли в батьківській родині, і яке зберігало стабільність сімейної системи. Сім’я також навчила їх не довіряти іншим людям, стримувати свої емоції і не говорити зайвого.

Дорослі діти алкоголіків впевнені, що покинувши рідну домівку, вони «переросли» свої дитячі травми. На жаль, деструктивний дитячий досвід супроводжує їх і у дорослому житті. Шлях зцілення від дитячої травми непростий, але однозначно вартий витрачених зусиль, часу і пролитих сліз. Зміна звичних способів мислення, емоційного і поведінкового реагування призводить до значного підвищення якості життя і задоволеності собою.

Для дітей в сім’ях, де батьки страждали алкогольною залежністю, характерна віктимна, тобто жертовна, установка. З великою ймовірністю в дорослому житті ці діти знайдуть собі в якості партнера людину із залежністю. Для цього існує дві причини. Перша полягає в тому, що хаотичне і непослідовне життя залежної людини для них звичне і знайоме. Друга причина криється в потребі «врятувати» залежного партнера. Зазвичай жертовна установка непогано усвідомлюється дорослими дітьми алкоголіків, але одне це не призводить до зміни дезадаптивного поведінки.

Інша особливість дорослих дітей алкоголіків проявляється в їхньому страхові емоційного реагування. Вони уникають прямого вираження негативних емоцій, особливо гніву і смутку. У дитинстві їм доводилося стикатися з ситуаціями, коли батьки неадекватно реагували на їхні емоції, наприклад, жорстоко карали. Також дітям властиво брати відповідальність на себе за поведінку оточуючих, наприклад, алкоголізацію батьків, пов’язуючи її з тим, що вони «засмутили» близьку людину.

Постійна травматизація в дитинстві і, як наслідок, дефіцит позитивних вражень призводить до блокування і позитивних емоцій. Таким чином, діти батьків-алкоголіків відчувають труднощі вираження не тільки негативних, але і позитивних емоцій. Блокування емоційного відреагування нерідко призводить до розвитку психосоматичних захворювань, наприклад, виразки, гіпертонії, астми.

Уникнення конфліктних ситуацій стає звичним способом подолання стресу для дітей алкоголіків. Вони часто побоюються людей, наділених владою, і виражають незгоду з їх думкою. Це тісно пов’язано з іншою психологічною особливістю, характерною для дорослих дітей батьків-алкоголіків, а саме з низькою самооцінкою і потребою в постійному схваленні з боку оточуючих.

Недолік любові і прийняття з дитинства прищеплює їм прагнення до перфекціонізму і пошуку зовнішнього схвалення, що дозволяють їм відчувати повагу до власної персони. При цьому дорослі діти алкоголіків намагаються всіма силами приховати переживання власної малоцінності і нікчемності, щоб зберегти хорошу міну при поганій грі. Подібні маневри ускладнюють сприйняття адекватної критики і провокують захисну, ворожу реакцію на неї.

Життя в сім’ї, де не існує чітких меж і ролей, веде до компенсоторної потреби в підвищеному контролі. Дитина батьків з алкогольною залежністю швидко розуміє, що тільки вона може підтримати хоч якусь сталість в цьому світі хаосу. У дорослому житті ця звичка може набуває рис нав’язливості. Людина відчуває сильну тривогу, якщо не може контролювати зовнішні обставини. Нерідко підвищена тривожність переростає в панічний розлад, що перешкоджає нормальному функціонуванню людини.

Дорослі діти батьків-алкоголіків рідко звертаються за допомогою, так як визнання своєї помилки і неможливості її самостійно виправити, сприймається ними, як прояв слабкості і залежності.

Діти алкоголіків схильні до різних форм залежностей. Часто вони намагаються обдурити себе, намагаючись не повторити долю своїх батьків, і неусвідомлено вибирають соціально прийнятні форми залежності, наприклад, трудоголізм або харчову аддикцію. Якщо говорити про трудоголізм, то в результаті він призводить до схожих сімейних проблем, що і алкоголізм. Постійна відсутність вдома підштовхує інших членів сім’ї до висновку, що їх цінність в порівнянні з роботою невелика.

Харчова залежність служить способом висловити пригнічені емоції і впоратися зі стресом, уникаючи усвідомленої зустрічі з реальними проблемами.

Страх втрати контролю, базове недовіра до світу, блокування емоцій, все це вкрай негативно відбивається на міжособистісних стосунках. Дорослі діти батьків-алкоголіків неминуче зазнають труднощів в романтичних стосунках. Вони побоюються демонструвати справжні почуття, вести себе природно, не володіють навичками ефективного вирішення конфліктних ситуацій. Зближення з іншими людьми відбувається не швидко і супроводжується безліччю сумнівів, чи не зашкодить ця людина?

У сімейному житті дорослі діти алкоголіків схильні створювати образ ідеальної сім’ї, як би виправляючи ті помилки, які допустили їх батьки. Вони педантично дотримуються сімейних ритуалів, відзначають свята, дарують подарунки. Але внаслідок власної вразливості уникають емоційної близькості.

Перераховані особливості дітей батьків-алкоголіків не претендують на вичерпний опис, але дозволяють скласти загальне розуміння того, які проблемні області вимагають конструктивного вирішення.

.Джерело: https://irinaushkova.ru/vzroslye-deti-roditeley-alkogolikov/


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ПРОЕКТИВНА МЕТОДИКА “ДЕРЕВО”

Методика "Колесо життєвого балансу"

Мудра притча про моркву, каву та яйце