Кольоротерапія

 Психологія кольору

Світло і колір

З самого народження кожного з нас оточують кольори, що виявляють вплив на організм, нервову систему та психіку людини, налаштовуючи її на взаємодію з оточуючим світом.
Колір притягує нас і до нас, змушує робити покупки та викликає різноманітні емоції. Вплив кольору однаковий для всіх, незалежно від статусу, віку та рівня інтелекту. Але в той же час відношення до певного кольору може залежати від культурно–історичних традицій та обрядів, а також ефект від впливу певного кольору залежить від значення цього кольору і того, з чим він асоціюється у даної конкретної людини.
По тому, яким кольорам ми надаємо перевагу, а яких уникаємо, з якими кольорами асоціюємо певні почуття, емоції, людей ми можемо багато сказати про себе.

Німецький поет та учений І. В. Гете запропонував класифікувати кольори за фізіологічним принципом — усі кольори розподілити на дві групи: теплі (первинні, позитивні) жовтий, червоно–жовтий (оранжевий) і жовто–червоний, та холодні (другорядні, негативні) синій, червоно–синій і синьо–червоний. Він відзначив властивість деяких кольорів впливати на душу людини. Кольори першої групи створюють бадьорий, живий, діяльний настрій, а другої – неспокійний, м'який і сумний. Зелений колір Гете відносив до «нейтральних».
Вплив кольору на психологічний та емоційний стан
Білий може підняти тонус в похмурий день, він допомагає подолати скованість.
Червоний є символом чутливості . Якщо людина роздратована або щойно пережила потрясіння, намагайтеся уникати червоного кольору. Але якщо вам потрібний новий імпульс в житті, заохочення – зверніться за допомогою до цього кольору.
Рожевий допоможе вам в горі і турботах. Цей колір викликає почуття комфорту та допомагає в критичних ситуаціях.
Біль, тяжке потрясіння, приниження почуття особистої гідності допомагає пережити помаранчевий колір. Якщо ви не сприймаєте помаранчевий колір, це каже про те, що ви боїтесь рухатися по життю вперед, маючи в минулому невдачу, втрату чи горе.
Коричневий може надати тихе сховище та підтримати в часи тривог та переживань.
Жовтий очищує, він протидіє заклопоченості, похмурим думкам і дозволяє підвищити самооцінку. Блакитний можна використовувати для пом'якшення грубої поведінки та виховання співчуття, також він допомагає примиритися з дійсністю та лікує емоційний біль. Якщо ви вирішили схуднути – не використовуйте в одязі цей колір.
Зелений допоможе адаптуватися до незнайомих обставин. Він лікує розладжену нервову систему і несе заспокоєння.
Синій знищує не тільки мікроби, але й астральні забруднення. Він допомагає стерти з пам'яті болісні спогади та позбутися від різноманітних шкідливих звичок.
Фіолетовий бажано застосовувати тільки в комбінації з іншими кольорами, його надлишок призводить до депресій. Це колір лідера, його застосування допомагає розвити в собі якості керівника. Цей колір також не рекомендується використовувати для роботи з дітьми.
Сірий заохочує мислення. Також він заспокоює нерви.
Чорний – це колір темряви, але парадокс в тому, що в самому серці темряви є світло. Просто мало хто наважується заглянути у темряву так глибоко. Тому чорний допомагає нам заглянути в себе та розкритися. Але не забудьте, що після застосування чорного краще повернутися до усієї різновидності кольорів.
Кольоротерапія та її методи
Але окрім безпосереднього використання кольору існують психологічні, дуже дієві, техніки кольоротерапії – методу психологічного лікування з метою розслаблення, зняття стресів, підняття настрою та тонусу за допомогою кольорів.

«Райдужний тонік»

Гифка радуга гиф картинка, скачать анимированный gif на GIFER

Це чудовий спосіб підбадьоритися, підняти настрій та тонус.
Влаштуйтесь якомога зручніше і зробіть глибокий вдих і видих.
Уявіть собі світле блакитне небо з райдугою від краю до краю.
Сконцентруйтесь на червоній лінії. Уявіть як вона починає вібрувати, віддаляється від райдуги і наближується до вас у вигляді червоної хмаринки. Коли ця хмарка досягне вас, воно розсипається на рубінові кристали і сиплеться на вас. Кристали торкаються шкіри і перетворюються у краплі води, вона просочується всередину і наповнює ваше тіло рубіновим кольором.
Коли ви відчуєте, що тіло наситилося кольором, зайва волога вирветься назовні і скоро розсіється.
Повторіть теж саме з наступною та всіма іншими кольоровими лініями райдуги. Зовсім не обов'язково, до речі, відразу використовувати увесь кольоровий спектр, можна обмежитися декількома. Поглинання різних кольорів може займати різний час, якщо один колір ви поглинаєте набагато довше інших, зверніть увагу, що несе цей колір і чого, власне, вам не вистачає, оскільки саме його ви поглинаєте так довго.
«Зоряне дихання»
За допомогою цієї техніки можна вилікуватися від болі будь–якого походження, тривоги, страху, поганого настрою. Перед тим як приступити до виконання цієї техніки визначтесь з тим, який саме колір вам зараз потрібний.
Сядьте якомога зручніше, а краще –приляжте.
Уявіть синє небо, засіяне зорями.
Оберіть одну зірочку – вона тепер належить вам.
Виберіть колір необхідний для зцілення.
Включіть зірочку, нехай вона засвітиться цим кольором. Кольоровий промінь широкий, він все довкола заповнює своїм сяйвом. Вдихніть на раз–два–три, уявляючи, що ви вдихаєте кольорове повітря. Повітря, проникаючи через ніс, заповнює усе ваше тіло, спробуйте побачити та відчути це. Вдихати бажано саме носом.
Затримайте дихання, порахувавши до трьох.
Видихніть на раз–два–три.
Ще двічі повторіть дихальний цикл.
 Якщо ви хочете, наприклад, позбутися від болю місцевого характеру, то направте кольоровий потік до хворого органу або частини тіла. До речі, ця техніка дуже корисна для заспокоєння перед виходом на сцену або під час екзаменів. Також насичуватися кольорами ви можете просто вживаючи їжу потрібного кольору.

Психологи також рекомендують «кольоротерапію» одягу:
ЖОВТИЙ посилює концентрацію уважності, стимулює роботу мозку, всиляє оптимізм;
СВІТЛО- БЛАКИТНИЙ ТА БЕЖЕВИЙ втихомирять і заспокоять надмірно роздратованих;
ПУРПУРОВИЙ «надасть» хазяїнові багату кількість геніальних ідей (пригадайте історично відомий пурпуровий колір мантій королів);
ОРАНЖЕВИЙ значно підвищить енергію для виконання важких та негайних справ;
ЧОРНИЙ ТА ТЕМНО–СИНІЙ надають респектабельний вигляд та сприяють вирішенню важливих ділових проблем;
СИНІЙ і ФІОЛЕТОВИЙ сприяють спогляданню та роздумам, навіюють фантазії, тому часто казкові персонажі, чарівники та фокусники одягнені в одяг цих кольорів;
БІЛИЙ — колір чистоти не тільки гігієнічної, але й боягузам набратися рішучості та сміливості, а у випадку повного падіння сил рекомендується червоний одяг;
ЗЕЛЕНИЙ створює у самого хазяїна і всіх оточуючих заспокійливий настрій, дає надію, почуття гармонії, безпеки, вільності.

Цікаві дослідження про колір тарілки та апетит:
БІЛИЙ посуд сприймається як нейтральний, на ньому мають гарний вигляд всі страви;
ЖОВТИЙ і ОРАНЖЕВИЙ – «апетитні» кольори, які є гарним фоном для всіх фруктів;
ЧЕРВОНИЙ відволікає увагу від процесу їжі та не посилює апетитність страв. Краще обрати білий посуд з червоним малюнком чи візерунком;
БЛАКИТНИЙ сприяє роздумам і серйозним принциповим дискусіям за столом. Не підходить до чаю і кави. Взагалі синій посуд зменшує апетит, завдяки чому можна менше з’їсти;
ЧОРНИЙ досить елегантний та вишуканий, але більшість людей неадекватно реагує на цей колір посуду – вся їжа здається несмачною та навіть небезпечною.

Діагностична вправа „ Кольорова країна"
Візьміть, будь ласка, свої олівці. Вони допоможуть розфарбувати карту. Якщо, розглядаючи карту країни, учні скажуть, що це людина, можна пояснити, що на карті контур різних країн може бути схожий на що завгодно. Наприклад, контур Італії схожий на чобіт.

Інтерпретація результатів.
Доцільно символічно поділити силует на 5 зон:
голова і шия (символізує ментальну діяльність, через які почуття і емоції людина дивиться на світ);
тулуб до лінії талії, крім рук (символізують емоційну діяльність);
руки до плечей (символізують комунікативні функції);
тазостегнова частина (символізує творчі переживання);
ноги (символізують відчуття „опори", впевненість, а також можливість „ заземлення" негативних переживань).

Досліджуючи „карту", ми дізнаємося, які почуття „живуть" у різних частинах тіла. Наприклад, почуття, які „ живуть в голові", забарвлюють думки. Якщо в голові „живе" страх, напевно, реалізувати розумову діяльність буде не просто. У „ руках" почуття контакту з оточенням. У ногах знаходяться почуття, що дають людині психологічну впевненість, якщо в ногах оселилися „ негативні" почуття, людина прагне „ заземлити", позбутися їх. 





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ПРОЕКТИВНА МЕТОДИКА “ДЕРЕВО”

Методика "Колесо життєвого балансу"

Мудра притча про моркву, каву та яйце