Арт-терапія

Сам собі терапевт

За великим рахунком будь-яке творче дію: малювання, ліплення, вишивання - сприяє зняттю напруги, на тому заснована арт-терапія. Але мистецтво, сконцентроване в колі, володіє особливою магією: ми неначе створюємо своє священне місце захисту.
Впливає і пам'ять про блаженство знаходження в материнській утробі, яка нагадує форму круга. Крім того, мандала допомагає зконцентруватись.                                                                    Що це означає?                                                                                                           
Пошук себе, свого призначення завжди спрямований у центр власної особистості. Його можна називати по-різному: Вищий розум, Божественний джерело, Самість ...                             
 Саме там, в центрі, закладений потенціал нашої душі.                                                   
 Мандала - унікальний засіб, що допомагає дістатися до внутрішнього стрижня і тих резервуарів енергії, які в ньому таяться. До речі, сам Юнг щодня робив замальовки в своєму блокноті: він малював в колі спонтанні образи і спостерігав, як при цьому змінюється його стан.
ТЕХНІКИ РОБОТИ З МАНДАЛАМИ
Техніка вільного створення мандал
Для створення мандали необхідно взяти аркуш паперу формату А3,А4.або А5 і вписати в нього коло. Після цього описати навколо кола квадрат і обрізати папір по контуру квадрата. У центр мандали поставити крапку і можна починати її створення. Для того, щоб зануритися в створення цілком, оточіть себе спокійною атмосферою, можна включити спокійну музику і запалити ароматичні свічки. Малювати можна гуашшю, аквареллю і пастельними крейдами. Важливо розслабитися і дозволити собі малювати не критикуючи і не оцінюючи результат. Поруч з собою можна покласти аркуш паперу, на якому можна записувати свої ідеї, асоціації та інсайти. Після малювання можна відпочити кілька хвилин і подивитися на мандалу з боку для того, щоб глибше її зрозуміти і усвідомити сенс. 
Мандала (в психології) - це один з методів арт-терапії. За своєю суттю, мандала - це малюнок (або конструкція з підручних художніх матеріалів), який укладений спочатку в коло, а потім в квадрат. Як працює метод мандали? Мандала працює за рахунок реалізації кількох ефектів.
Ефект дзеркала 
Мандала відображає стан людини, яка її створила. Це своєрідне дзеркало, і зрозуміти суть відображення допомагає контакт з готовим малюнком. Після малювання важливо дистанціюватися від мандали і подивитися на неї як би з боку. У процесі контакту важливо зануритися у внутрішній світ і проговорювати все асоціації і почуття, фантазії та історії, які спонтанно виникають. Надалі цей психічний матеріал можна пов'язати з реальною ситуацією.
Тематичні  мандали 
Ця техніка відрізняється від вільного створення мандал лише попереднім налаштуванням на конкретну тему малювання. За допомогою цієї техніки можна досліджувати різні поняття, почуття, відносини, зануритися в певну тему і досліджувати її індивідуальне значення. 
Практика малювання мандали
Для того щоб зайнятися мандалотерапіею, не потрібно ніяких умінь і навичок. Головна умова - малювати з натхнення: нехай рука виводить фігури, а очі вибирають потрібний колір.                    Не думайте, що б вам хотілося намалювати, і не критикуйте свій малюнок, навіть якщо це будуть прості каракулі або незрозуміле пляма.
Кольори і значення:
1. Червоний висловлює можливості і силу. Активність, боротьба, прагнення до справедливості, до боротьби, до досягнення мети. Вогонь, що поглинає зло і темінь.
2. Жовтий символізує розуміння, відкритість до всього нового, до пізнання. Життєлюбність, незалежність, прозріння.
3. Зелений вказує на оздоровлення, бажання допомагати собі та іншим, рятувати, захищати. Мудре правильне сприйняття себе та інших.
4. Фіолетовий – королівський колір. Об’єднує чоловіче та жіноче начала. Духовна енергія, яка іноді проявляється як егоїзм, індивідуалізм. Що може призвести до руйнування власних ідеалів і зв’язку з світом.
5. Синій – прояв інтуїції. В темних відтінках – символ неспокою, бурі, ночі, переживань. У світлих (блакитний) – співчуття, безхмарне небо, нескінченність, глибоке почуття материнства.
6. Помаранчевий – символ позитивної енергії, м’якості і самосприйняття.
7. Чорний – символ порожнечі, заперечення, печалі, втрати. Як початок появи з темряви чогось нового. В темряві теж можуть відбуватися процеси, непомітні для інших.
8. Білий може символізувати духовність, відкритість світу, чистоту свідомості. А може означати недолік енергії, відстороненість від реальності і правильного сприйняття світу.
Використання всіх кольорів (райдужне настрій) означає шлях до зцілення, нове сприйняття початку життя, переосмислення, відкриття всіх чакр.
Основні символи у мандалі:
Квітка – символ прекрасного, гармонії, початку життя, весни.
Хрест – нерішучість, символ вибору, роздумів. Перехресне стан свідомого і несвідомого.
Коло – завершеність, усвідомлення цілісності і порядку у внутрішньому світі. Врівноваженість.
Квадрат – символ керованої енергії. Відкриває можливість людини матеріалізувати свої ідеї та цілі.
Трикутник. В залежності від розташування вершини. Вгору – сила, мужність, цілеспрямованість; вниз – нерішучість, прояв слабкості, саморуйнування.
П’ятикутна зірка – символ сили, захищеності, самовпевненості, свободи.
Спіраль. Обертається вправо – символ зростаючої шляху місяця і сонця, початок чогось нового.
Обертається вліво – регрес, марнування сили не в правильному напрямку, поступове спустошення.
Очей – бажання стежити за подіями, не упустити нічого увазі, зрозуміти суть.
Серце – чутливість, переживання, емоційність.
Трава – символ тиші, мовчання, спокою.
Коріння – зв’язок з рідними, з рідною землею.
Дерева – світобудова, грунтовність.
Кішка – символ закритості, настороженості, таємниці.
Собака – дружелюбність, відданість.
Метелик – розвиток за стадіями, гармонія з природою.
Змія – мудрість, хитрість.
Черепаха – відхід у себе, нетовариськість, страх перед світом.
Голуб – щастя, любов.
Павич – сила характеру, гордість.
Півень – символ бажання висловитися, відстояти свою позицію, почати бій.
Риба – самотність, бажання справедливості.
Діагностика в арт-терапії включає в себе знайомство, налаштованість на співробітництво, безпосереднє збирання артефактів (готових зображень) і метод розшифровки символів


Что такое мандалы? | Все о Любви к Жизни | Яндекс ДзенМандала любви и счастья
Мандала любви



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ПРОЕКТИВНА МЕТОДИКА “ДЕРЕВО”

Методика "Колесо життєвого балансу"

Мудра притча про моркву, каву та яйце