Інформація до роздумів

            Пандемія і проблема соціального дистанціювання

Одним з головних засобів убезпечення себе від зараження на короновірус на сьогодіні є дотримання певної дистанції у спілкуванні з іншими. Це називається соціальним дистанціюванням.
Проблемі соціальної дистанції присвячено багато досліджень психологів, етнографів, соціологів. Одна з головних тез, яку було обґрунтовано емпірично, це те, що різні народи і культури мають різне уявлення і різні поведінкові паттерни щодо міжособистісної взаємодії.
Так вважається, що люди з північних країн притримуються більшої дистанції між собою як у фізичному плані, так і в емоційному, про що у різних країнах складено безліч анекдотів. На противагу ним, народи півдня мають зовсім інші традиції. Тут прийнято, наприклад, при зустрічі цілуватися не тільки з найближчими родичами, але й просто зі знайомими, споживати (смакувати) їжу з тарілки співтрапезника, тримати набагато меншу дистанцію зі співрозмовником і т.п. А тепер прошу порівняти рівень інфікування у різних країнах: наприклад у Швеції чи Фінляндії з Італією чи Іспанією. Безперечно важливим фактором є також і ступінь урбанізованості в містах: метро, літаки, інші види громадського транспорту.
Що відбудеться з проблемою соціального дистанціювання через рік-два після закінчення пандемії? Значна кількість людей сформують навички збільшення фізичного дистанціювання від інших: менше буде обійм і поцілунків (такі форми поведінки стануть виявом великої довіри до партнера), принаймі зменшиться кількість фізичного вияву лицемірства, збільшиться фізична відстань між співрозмовниками, можливо черги стануть більш впорядкованими а транспорт не таким завантаженим. Натомість підвищиться прагнення до неформального спілкування хоча б і засобами телекоммунікацій а фізична близькість стане непересічною цінністю.
Усе це найближчим часом має стати предметом дослідження для психологів, а тілесно орієнтована психотерапія має подорожчати.
Нехай фізична неблизькість не буде перепоною для емоційної близькості, яка так потрібна кожній людині.
З побажаннями міцного здоров’я,    В. Панок

Соціальна дистанція (з англійської мови – social distance) — це безпечна відстань між людьми, яка не дає можливості поширюватись вірусам чи іншим інфекціям.  Цим поняттям зараз позначають один зі способів запобігання поширенню коронавірусу.
Фото - Соціальна дистанція під час коронавірусу: що це таке? | Новини на Громадському радіо

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ПРОЕКТИВНА МЕТОДИКА “ДЕРЕВО”

Методика "Колесо життєвого балансу"

Мудра притча про моркву, каву та яйце